Főoldal

KÉPEK

MEXIKÓ ÚTINAPLÓ

MOST ÉPP

INFO
Zenélek, és PE-GTK nemzetközi gazdálkodás szakon tanulok. Szeretek utazni, és szeretem lefényképezni, ahol járok.
Ha akarsz, megtalálsz: fb, mail, flickr

WEBBARÁTOK

Vartam Ckarlita

2010
01 02

2009
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2008
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2007
09 10 11 12

2006-2007 - hsz.freeblog.hu
(Mexikóból)

Erasmus pro és kontra - eszterkeblog

2009. november 22.
Erasmus pro és kontra

...avagy miért jó és miért nem jó erasmus cserediáknak lenni, néhány pontban.

+

- Kapsz pénzt az EU-tól. Kétségkívül ez az egyik legnagyobb előnye.

- Barátokat szerzel legalább tíz különböző országból, és minimum hét nyelven megtanulod, hogy "egészségedre".

- Életedben talán először tényleg neked kell elmosogatnod, mindig, senki más nem csinálja meg helyetted, ugyanez a ruhamosással, a takarítással, és boltba is neked kell menned. Igen, ez pozitívum (is).

- Életedben talán először tényleg teljesítened kell x kreditet, különben fizetheted vissza az ösztöndíjat...

- Szabad vagy, abban az értelemben, hogy senki nem ismer a városban, senki nem nézi, mikor mit csinálsz, otthon nem nézik, mikor érsz haza, hova jársz bulizni, hogyan bulizol, vasárnap hánykor kelsz, és egyáltalán, senki nem köt bele, hogy szervezed az életed. (Oké, ez a pont nálam nem nagyon játszik, igazából soha nem volt otthon nagy szigor :) de másoknál fontos lehet...)

- Utazol.

- Megtanulod a pénzt kezelni, beosztani. (Másfél hónap után rájössz, hogy nem heti x eurót költesz kajára, hanem épp annyit, amennyi marad rá sok más dolog mellett.)

- Életedben talán először spórolsz a villannyal, a melegvízzel, meg a fűtéssel...

- Kifejlődik az igényed arra, hogy viszonylagos rend legyen a lakásban, zavar, ha tele a mosogató, és rendszeresen takarítasz.

-

- Akármennyit kapsz az EU-tól, a nagy része az elején megy el.

- Bárhogy igyekszel megismerni a helyieket, több erasmusos barátod lesz, mint helyi. Ez nem tudom, miért van, de eddig akárkivel beszéltem, ezt mondta. Még akkor is így van, ha tudsz az adott ország nyelvén és tényleg próbálsz nem csak erasmusokkal lenni.

- Életedben talán először tényleg neked kell elmosogatnod, mindig, senki más nem csinálja meg helyetted, ugyanez a ruhamosással, a takarítással, és boltba is neked kell menned.

- Egy idő után baromi unalmas kezd lenni az a (jó esetben) tízféle kaja, amit kevesebb mint 30 perc alatt el tudsz készíteni. (Főzésre több időd általában nincs.) (De olyat is ismerek, akinél az a változatosság, hogy nem pizzát eszik, hanem mondjuk spagettit.)

- Nem egyszerű a helyi konyhát megismerni egy olyan országban, ahol még a boltban vett kaja is drága, étterembe járni vagy menzán enni, na erről ne is beszéljünk.

- Gyakorlatilag csak egyetemistákkal vagy, a társadalom többi korosztályát/rétegét így nem nagyon ismered meg.

- Elfelejtesz magyar billentyűzettel gépelni, mert egyfolytában szükséged van a helyi karakterekre. Még jó, hogy a spanyolban vannak ékezetek, így csak a hosszú ű-nél meg ő-nél váltasz magyarra, billentyűzetkombinációval.

- Néha nagyon unalmas egyedül lenni, ha a lakótársak épp elutaznak hétvégére...

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterke.blog.hu/api/trackback/id/tr31544004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezek közül egyedül az erasmusos barátokért kell erasmusoznod. a többi itthon is megy... ugyanígy. (még akkor is, ha gonoszul hangzik)

***

süti beállítások módosítása