Főoldal

KÉPEK

MEXIKÓ ÚTINAPLÓ

MOST ÉPP

INFO
Zenélek, és PE-GTK nemzetközi gazdálkodás szakon tanulok. Szeretek utazni, és szeretem lefényképezni, ahol járok.
Ha akarsz, megtalálsz: fb, mail, flickr

WEBBARÁTOK

Vartam Ckarlita

2010
01 02

2009
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2008
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2007
09 10 11 12

2006-2007 - hsz.freeblog.hu
(Mexikóból)

Lovas felvonulás tevén - eszterkeblog

2010. január 14.
Lovas felvonulás tevén

Spanyolországban a téli ünnepeknek nincs vége Szilveszterkor, csak utána jön a gyerekek számára talán legfontosabb: los reyes magos, azaz a három királyok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) eljövetele. A napkeleti bölcsek január 6-án hajnalban ajándékozzák meg a gyerekeket.

A gyerekek levelet írnak a királyoknak, hogy mit kérnek tőlük. Segédjeiknek itt Alcoyban január 4-én lehetett odaadni a leveleket a főtéren, ha jól tudom, szamáron érkeztek, vagy szamár húzta kocsin, nekem ez sajnos kimaradt.

Amit viszont nem hagytam ki, az ötödikén este a hozzá tartozó "lovas" felvonulás (a cabalgatát legalábbis én így fordítanám), bár a keleti királyok tevegelnek... :)

Spanyolországban ez a hagyomány Alcoyban nyúlik vissza a legrégebbre. A menet pont román barátnőim erkélye alatt vonult el, úgyhogy természetesen végignéztük. Rengeteg gyönyörű jelmez, fényes anyagokból, gazdag díszítéssel, két-három rezesbanda, ütősök, táncosok, és persze rengeteg ember az utcákon.

A keleti bölcseket néger apródjaik kísérik - jelen esetben feketére mázolt spanyolok, rengeteg volt belőlük! Az apródok hatalmas piros létrákkal és nagy kartondobozokkal rohangálnak, aztán amikor a királyok elvonultak, a létrákat az erkélyekhez támasztják, és nagy kartondobozostul felmásznak-bemásznak.

Az egész ünnepély alatt a három királyok, apródjaik és egyéb segítőik édességeket dobálnak szét a népnek. Nekünk sajnos nem jutott, ez a hátránya egy második emeleti erkélynek... És van még valami, ami nem jut mindenkinek: minden gyerek álma, egy puszi az egyik királytól.

A hagyományhoz hozzá tartozik a roscón de reyes (királyok kalácsa), amelyet jan.6-án reggel esznek. Érdekesség, hogy a rossz gyerekeknek a királyok szenet hoznak - pontosabban egy sötétszürke édességet, amely külsőre nagyon hasonlít a szénre.

Azt hallottuk egy kisfiútól, hogy a tengerparton állítólag a tenger felől, hajón jönnek a három királyok.

Este jönnek a képek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterke.blog.hu/api/trackback/id/tr791671640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

***

süti beállítások módosítása